İşveren Markası Nasıl Olunur?

İşveren Markası; çalışanlarınızın, mevcut ve potansiyel çalışan adaylarınızın bir işveren olarak sizin hakkınızda düşündükleridir. Bu nedenle çalışanlarınız ve adaylarınız için oluşturduğunuz değer algısının tutarlı olmasına özen gösterin.

İşveren markası, yeni bir markanın oluşum süreci ile çok benzer bir süreçtir. Yarar sağlamanız ve en önemlisi iyi hissettirmeniz şarttır. Bunları yapmanız da tek başına yeterli değildir. Güçlü bir algı oluşturmanız ve sürekli olarak bu algıyı besleyeceğiniz çalışmalar yapmanız gerekir.

Durum analizi ve doğru, tutarlı çalışan değer önermeniz sayesinde markanızı iyi ifade ettiğinizde ekibinize katılmak isteyen adayların heyecan duymalarını sağlayabilir ve çalışanlarınızın aidiyet duygularını pekiştirebilirsiniz. Böylece işveren markanızın alt yapısını oluşturmuş olursunuz.

İç ve dış iletişim kanallarınızı inceleyip çift yönlü işleyen etkin kanallar haline getirmenizi öneriyoruz. Hızlı işleyen çalışanın iş süreçlerine doğrudan katılımını sağlayan öneri ve iyileştirme sistemleri oldukça büyük öneme sahiptir. Yüksek çalışan aidiyeti sağlayan ortam; çalışanlarınızın aidiyet duygularını yükseltir, değer gördükleri, fayda sağladıkları ve bir anlam uğruna keyifle çalıştıkları bir ortama dönüşür.

Peki, işveren markası olmak için neler yapmak gerekiyor?

1. İşveren Markası Hedeflerinizi Tanımlayın

İşveren Markası stratejinizle ne elde etmek istediğinizi düşünün. Bununla ilgili tüm şirket çalışanlarıyla görüşün. İK ile Pazarlama ve Kurumsal İletişim departmanından destek alın. Pazarlama ve Kurumsal İletişim çalışanlarının odak noktası marka iletişimiyken İnsan Kaynakları çalışanları; şirkete doğru adayları çekmeye ve çalışan memnuniyetini sağlayarak marka değerini arttırmaya odaklanırlar. Şirketi “çalışılmak istenen” bir markaya dönüştürmek demek “İşveren Markası”nı güçlendirmek, İnsan Kaynakları’ndaki çalışanlar ile birlikte güçlü iletişim stratejilerini hazırlamaktan geçiyor.

İşbirliği sağlamanız gereken departmanlarınızdaki çalışanlar ile izlemeniz gereken yol haritasını çıkartarak yaygın işveren markası hedeflerini inceleyiniz.

Hedefleriniz Alttaki Başlıklardan Hangilerini İçeriyor?

  • Daha kaliteli adaylar elde etmek
  • Çevrimiçi etkileşimi arttırmak
  • Aday katılımını arttırmak
  • İşveren Markası bilincini arttırmak
  • Mevcut adaylarla güven inşa etmek
  • Daha fazla kariyer sitesi ziyaretçisi edinmek
  • Sosyal medyadan daha fazla başvuru alabilmek
  • Tavsiye oranlarını artırmak
  • Teklif kabul oranını arttırmak

İşveren Markanız için en doğru olana çalışanlar ve yönetim kadrosuyla birlikte karar veriniz. Unutmayın bütüncül ve sürdürülebilir bir planlama sürecin en değerli kısımlarında ikisi.

İşveren Markası terminolojisi dünyasındaki farklılıkları çözmeniz gerekir. Teknoloji çağında Y ve Z kuşaklarından bahsettiğimiz bu zamanlarda artık eski İnsan Kaynakları yöntemleri işe yaramıyor. Dönüşmek ve zamana ayak uydurmak gerekiyor.

İşveren markanız ile insan kaynakları politikalarınız birbiriyle bağlantılı olmalıdır. Yaptığınız, yapmanız gereken ve yapmadığınız tüm aksiyonların toplamını kapsar. Maaşlarda yapacağınız zamlardan, çalışanlarınıza olan tavrınız gibi pek çok faktör, işveren markasının çok önemli parçalarıdır.

2. Aday Kişinizi Belirleyin

Aday personelinizi tanımlamak burada çok önemli bir adımdır. Mükemmel adayınızın kim olduğunu bilmeden ulaşmak istediğiniz adaylara doğru mesajlar gönderemezsiniz.

Biyografileri, hedefleri, kişilikleri, motivasyonları neler, kimlerden etkilenirler gibi pek çok başlık için inceleme ve değerlendirmelerinizi yapın.

3. Yönetim Sorumluluğu

Şirketlerde üst yönetim kademesindeki kişiler, işveren markasının gerçekleştirilme sürecinde sorumluluğu benimserler ve destekleyici davranırlarsa bu süreç çok daha kolay işler.

4. İçten Dışa Doğru Markalaşma

Sürecin asıl yapıtaşı, şirketinizin çalışanlarıdır. Markalaşma sürecinde en önemli destekçileriniz onlar olacaktır. Bir çalışanın başka bir arkadaşına sizi olumlu anlamda anlatması, sizin kendinizi anlatma çabanızdan çok daha değerlidir.

5. İletişimde Bütünlük

Tüm iletişim çalışmalarınızda belirli bir bütünlüğe sahip olmalısınız. Yoksa doğru bir imaj oluşturma konusunda sorun yaşarsınız. Tüm iletişim kanallarınızda da bu konuda hassasiyet göstermeli bütünlüğe değer vermelisiniz.

6. Sürdürülebilir Olmak

Yaptığınız çalışmalar bir bütünlük içinde, birbirini tamamlar şekilde ilerlemelidir.

İstikrarlı olduğunuz takdirde rakiplerinizin çok daha ilerisinde yer alır ve farklılıklarınız ile insanların zihninde yer etmeye başlarsınız. Süreklilik, işveren markasının en önemli unsurlarından biridir. Çünkü işveren markanız her gün çalışanlarınız tarafından tekrar tekrar test edilir.

İşveren markanız ile ilgili tüm iletişim çalışmalarınızda hedef kitlenizden uzaklaşmamaya özen gösteriniz.

Staj faaliyetlerinde yaratıcı ve ilham verici çalıştay, hackathon ve workshoplar yaparak ilgi çekici olabilirsiniz. Böylece etki gücünüz artar.

7. İşveren Markası Olarak Farklılaşmak 

Herkesin verdiği temel hakları vermek standart maaş politikaları izlemek işveren markası olmak için yeterli değildir.

Şirket çalışanlarının sosyal yaşamına katkı sağlamak için daha önceden doldurulmuş anketlere göre her çalışanın zevkine yönelik kültürel etkinliklerden aylık bir bilet temin edebilir.

Esnek çalışma saatleri ile çalışanlarınıza seçim yapma hakkı tanıyabilir ve farklı tecrübelere açık olduğunuzu göstererek çalışanlarınıza yeni fırsatlar sunabilirsiniz.

Aile Günü- Cuma günleri çalışanlar ofise çocuklarını getirebilirler. ( Ebeveynin çocuğuna ayırdığı vakti arttırmak ve çalışan çocuklarının birbiriyle kaynaşmasını sağlamak. Çalışanınıza kendisini değerli hissettirmek için )

Ofislerde çocuklarında keyifli vakit geçirebileceği alanların ayrılması.

Doğum günlerinde yarım gün tatil hakkı, regl günü işe gelmeme esnekliği.

Sosyal medyada kişisel çalışan hikayelerini paylaşmak, adayların şirketiniz hakkında çalışanlar aracılığıyla bir şeyleri görmesi onları daha çok cezbedecektir.

Son olarakta ilk adımda belirlediğiniz hedeflere dayanarak İşveren Markası stratejinizin başarısını ölçmelisiniz.

İşveren Markası Olmak Şirketlere Ne Kazandırır?

  • Nitelikli Çalışanlara Ulaşmanız Kolaylaşır

İşveren markası için gerçekleştirdiğiniz tüm çalışmalar sonucunda nitelikli çalışanlara ulaşmanız kolaylaşır.

  • İç Motivasyon Artışı

İşveren markasının gerçekleştirdiği çalışmalar gerçekten değerli ve verimli ise çalışanlar takdir edildiklerini düşünürler. Kendilerini saygı değer hissederler. İç motivasyonları artar.

Şirketlerinin sosyal medyası ve kariyer kampları gibi yerlerde şirket dışı faaliyetlerde başka kişiler tarafından da beğenildiğini gördüklerinde, kendileri o ekibin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyarlar. Şirketlerine karşı aidiyetleri artar.

  • Şirketin İtibarı Güçlenir

İşveren markası olmayı başaran şirketler, yaptıkları çalışmalarından dolayı başka kişiler tarafından da takdir edilirler.

isveren markasi starbucks görsel

İşveren Markası Örnekleri

İşveren markasının ne olduğunu ve faydalarını daha önceki yazılarımızda sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da iyi işveren markası örneklerinden iki tanesini sizlerle paylaşacağız.

Bunlardan ilki Starbucks ve ikincisi de Salesforce şirketleri hakkında olacak. Bu şirketler hangi konularda iyiler ve neden işveren markası örneklerinde ilk akla gelenlerden gelin hep birlikte inceleyelim.

Starbucks, markasını çalışanlarıyla geliştirmek için gerçekten iyi bir iş yapıyor. Starbucks @StarbucksJobs Instagram ve Twitter hesaplarında özellikle işveren markalarını tanıtmak ve potansiyel adaylarla etkileşimde bulunmak için kullandıkları bir hesap var. #sbuxjobschat hashtagiyle kişileri geri bildirimde bulunmaya teşvik etmek için kullanıyorlar. Ayrıca kaynaklara kolay erişim için düzenli olarak LinkedIn ve diğer sosyal medya sayfalarına bağlantılar gönderiyorlar. Çalışanlarını ortak olarak adlandırıyorlar. Bu nedenle çalışanlar; çalıştıkları marka ile gurur duyuyorlar. 

Çalışanlar için benzersiz bir topluluk oluşturmayı başaran Starbucks’tan öğrenebileceğiniz şey, mevcut çalışanlar ve potansiyel adaylarla çeşitli sosyal medya platformları aracılığıyla çevrimiçi sohbetler oluşturarak insanlara işlerinde neyin ilham verdiğini gösteriyor. Aynı zamanda şirketin potansiyel işlerde ne tür insanları aradığını da göstermiş oluyor.

Bir başka örnek ise Salesforce şirketiyle ilgili. Dünyanın en iyi CRM yazılımını geliştiren lider bulut bilişim şirketi olan Salesforce, çalışanlarını gönüllü projelerde yer alması için teşvik eder. Hatta gönüllülük için her yıl 7 gün izin verir.

Salesforce’da güven kültürü üzerine kurulmuş bir şirket yapısı görüyoruz. Çalışanlar, müşteriler, ortaklar ve toplulukların dahil olduğu Ohana diye bir oluşumları var. Ohana’da değerler, davranışlar ve sunulan deneyimler hakkında inanılmaz derecede kültürlerini sağlıklı ve güçlü tutmaya özen gösteriyorlar. Kültürlerinin onları, dünyadaki en yenilikçi, beğenilen ve en iyi yerlerden biri yaptığının farkındalar.

Her kökenden insanlara saygı duyuyor ve değer veriyorlar. Birlikte daha eşit bir iş yeri ve dünya yaratıyorlar. Öğrenme fırsatları, kodlama eğitimi, hızlı ve çevik düşünerek adım atma standardı var. Şirket içinde farklı ekiplerde çalışma fırsatları sunuluyor.

Siz de bu yetenek savaşı dünyasında, iyi planlanmış İşveren Markası stratejiniz ile rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Böylece çok büyük bir rekabet avantajı elde edersiniz.