
İnsan Kaynakları Yönetiminde Sosyal Medyanın Etkisi
Sosyal medyanın yaygınlaşması ile işe alımlarda başvurulan yöntemler de her sektörde olduğu gibi İnsan Kaynakları’nda da değişmeye başladı.
Günümüzde internetin ve sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılmasından dolayı pek çok sektörde yeniliklere gidildi. İnsan Kaynakları da adayların dikkatini çekebilmek için Facebook, Twitter gibi farklı sosyal mecralarda kurumsal olarak yer almaya başladılar. Özellikle LinkedIn iş arayan ve iş verenler için önemli sosyal platformların başında geliyor. Bu nedenle kurumsal şirketleri LinkedIn’de çok fazla görüyoruz.
Peki, İnsan Kaynakları yönetimindeki sosyal medya stratejisi, sadece adayların özgeçmişlerini incelemek için mi kullanılıyor? Yoksa başka nelere dikkat ediliyor? Bu gibi tüm sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.
İş arayan kişiler, sosyal medyayı daha aktif kullanarak buradaki kurumsal hesapları takip etmeye ve ilanları kovalamaya başladılar. İş bulma siteleri dışındaki mecraları da değerlendirmek için kendilerini en iyi ifade etmenin yolunu sosyal medyada buldular.
LinkedIn’da herkesin erişimine açık şekilde özgeçmişlerini yayınlamaya başladılar. İnsan kaynakları alanında çalışan kişiler; adayı işe almadan önce hakkında biraz daha bilgiye ulaşabilmek için adayların sosyal medya profillerini incelemeye başladılar. Böylece işe alım ve sosyal medya kullanımı uluslararası insan kaynakları yönetiminde yer buldu.
İK’da Sosyal Medyanın Kullanım Alanları
aday araştırma ve bulma, iş ilanları yayınlama, işveren markasının reklamını yapma, iş teklifi yapma gibi alanlarda kullanılır. İşe alımlar dışında kariyer gelişimi, motivasyon ve değerlendirme süreçlerinde de sosyal medyaya başvuruluyor.
Sosyal medya mecralarındaki dijital ayak izleri sayesinde; adayın hobileri, adayın kişiliği, katıldığı kurs ve seminerler araştırılarak işe uygun olup olmadığına bakılıyor. Bir Facebook profili doğru şekilde incelendiğinde, o kişi hakkında çok büyük ipuçları elde edilebiliyor. Arkadaş çevresi, beğendiği sayfalar, ilgi alanları, politik görüşü ve yaşam stiliyle ilgili pek çok bilgiye ulaşılabilir. İş başvurusu yapan adaylar ise genel olarak sosyal medyayı özel hayatlarının bir yansıması olduğunu ve işle ilişkilendirilmesinin çok doğru olmadığını düşünüyorlar.
Sosyal Medya, İnsan Kaynakları İçin Neden Değerli Bir Mecra?
Sosyal medya aracılığıyla bazı sektörlerde bir pozisyon için en uygun adayın bulunma olasılığı artar. Bu sayede daha geniş aday havuzuna ulaşılabilir. Sosyal medya, aynı zamanda en hızlı paylaşım platformlarına sahiptir. İşletmeler, iş ilanlarını dikkat çeken postlar ve hikayeler haline getirerek iş arayan adayların dikkatini çekebilirler. İsterlerse hazırladıkları sosyal medya içeriğine reklam verebilirler ya da ücretsiz bir şekilde pek çok kişiye ulaşabilmeleri mümkündür.
Bazı pozisyonlar için sosyal medya biçilmiş kaftan iken bazı pozisyonlar için benzer sonuçlar alınamayabilir. Örneğin Eczacıbaşı Grubu; 2013’te orta ve üst düzey pozisyonlar için LinkedIn üzerinden yayınladığı ilanlar sonucunda yapılan seçme ve yerleştirme sürecinde her 10 kişiden birinin işe alımını LinkedIn aracılığı ile gerçekleştirmiştir.
İnsan Kaynakları İçin Sosyal Medyanın Getirileri Neler?
- Aday bulma süresini kısaltır.
- Yönetim maliyetlerini azaltarak süreci hızlandırır.
- İşveren imajını iyileştirir.
- Daha geniş aday havuzu sağlar.
- Çok uluslu şirketlerde işe alınan adayların işe alım süreci ile topluluk kültürüne uyumluluğunu kolaylaştırır.
- Düşük işsizlik oranına sahip pozisyonlarda, adaylara ulaşma konusunda rekabet üstünlüğü sağlar.